Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!



CAMPERREIS naar FRANKRIJK en NOORD-SPANJE

27 mei - 4 juli 2019


DEEL III: TERUGREIS door WEST-FRANKRIJK


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Sony HW10V en Nikon D7200



Reisroute 3: Van Capbreton tot Laakdal

Vrijdag, 21 juni - Van Oña Capbreton Frankrijk

Vandaag verlaten we Spanje en zetten, met alternatieve wegen, koers naar Capbreton in Frankrijk. We volgen de N-232 en N-I via Pancorbo tot Miranda de Ebro waar we bij de supermarkt Leclerc vol tanken en voorraad inslaan. Daarna leidt de E-80/A-1 ons richting San Sebastian. Verder komen we met de GI-636 en de D810 via Irun en rond Bayonn in Labenne. Van Labenne nog een 9 kilometer met de D652 en we arriveren in Capbreton.
Er is een camperplaats en een camping dicht bij elkaar aan zee achter de duinen. Na overleg kiezen we voor de camping. De camping kost 15.40 euro en heeft alle accomodatie (lozen, water, stroom, douches, zelfs gratis was- en droogmachines).

18.00 u: Gesetteld op Camping Campéole. Het was een vermoeiende tocht, vooral de laatste 60 kilometers van Irun tot Capbreton. Om de haverklap wisselt de snelheidsbeperking van 30 km/u naar 50 km/u en omgekeerd met tussen door rotondes en harmonicafiles. Zeker nu op een vrijdag en op het uur dat de werken en scholen gedaan zijn, vraagt het van de chauffeur alle aandacht. Willy heeft een rustige avond en wat verwenning dik verdiend.

Capbreton is een vaste stop geworden op onze weg naar Spanje en terug. We kennen de omgeving ondertussen. Er zijn fietspaden, wandelwegen en we staan dicht bij de zee. We plannen een paar dagen hier te blijven.

Dag 26:  273 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, 40130 Capbreton, Avenue des Alouettes, Camping Campéole - Domeine de Fierbois
Coördinaten: N 43.6332    W 1.44619



Maandag, 24 juni - Van Capbreton naar Mirambeau

27°C: We staan klaar om naar Île de Ré te rijden. Onze camper denkt er anders over. Hij wil niet starten. De batterij doet het niet. Na vergeefse pogingen bel ik de verzekering. Ze zullen een depanneur sturen. Oké, dan wachten we maar. Tegen de middag komt de man opdagen. Hij is erg professioneel en vindt het euvel in een mum van tijd. De batterij wordt gestart en rijden maar. Het is te laat om nu nog tot Île de Ré te rijden. We maken een tussenstop in Mirambeau.

De camperplaats ligt op het terrein van de voormalige camping municipal. Bij de slagboom betalen we 8 euro met een creditcard. Op het ticket staat een code om de volgende dag buiten te rijden. Er is mogelijkheid om te lozen, water te nemen en er is stroom. Meer moet het niet zijn. Een prima plaats om te overnachten onderweg.

Dag 29:  268 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Charente-Maritime, 17150 Mirambeau, Rue du Parc de Loisirs, Aire de Camping-Car Mirambeau
Coördinaten: N 45.37865    W 0.56857



Dinsdag, 25 juni - Van Mirambeau naar Île de Ré

28°C: Bij de supermarkt aan de overkant tanken we vol en vullen onze voorraad aan en dan ... en route naar Île de Ré.
Het vakantie-eiland Île de Ré is met de auto alleen te bereiken vanuit La Rochelle via een 3 kilometer lange tolbrug. We betalen 18 euro voor de brug (heen en terug).
Het langgerekte eiland is ongeveer 26 km lang en tussen de 70 meter en 5 km breed. Verdeeld over het eiland zijn er een tiental dorpen. De Fransen noemen het eiland La Blanche vanwege de traditionele witte huisjes.

Er zijn meerdere camperplaatsen en campings op l'Île de Ré, allemaal nogal duur. Buiten die voorziene plaatsen kan je nergens parkeren met een camper.
We kiezen voor de Aire de Camping-Car du Camping Les Amis de la Plage in het plaatsje Le Bois-Plage-en-Ré. Tot en met juni betaal je hier 12,90 euro per nacht (lozen, stroom, wifi en koude buitendouche inbegrepen, water is te betalen). De plaatsen liggen in het zand en zijn zeer klein en smal. Campers langer dan 7 meter kunnen er niet staan en je kan amper een stoel buiten zetten. Maar de ligging is prachtig. We staan vlak bij het fijn witzandstrand dat zich langs beide kanten ongeveer 4 kilometer uitstrekt. Het kleine dorpje is gezellig en er is alle dagen markt.

Over heel het eiland zijn autoluwe, soms autovrije fietspaden langs wijngaarden, zoutpannen, door bos, langs de zee en door typische dorpjes met witte huisjes, groene luiken en oranje dakpannen.
Zee, strand en fietsen meer hebben we niet nodig. We houden het vandaag bij een strandwandeling en een duik in zee. 's Avonds maken we een fietstochtje op verkenning in het dorp.

Dag 30:  140 km
Overnachting: Frankrijk, regio Nouvelle-Aquitaine, departement Charente-Maritime, Île de Ré, 17580 Le Bois-Plage-en-Ré, Avenue du Pas des Boeufs 68, Aire de Camping-Car du Camping Les Amis de la Plage Bois
Coördinaten: N 46.17741    W 1.38674




Brug naar de Poort in de omwalling



De haven met daarachter de Kerk Saint-Martin

Woensdag, 26 juni - Saint-Martin-de-Ré

We plannen een fietstocht naar Saint-Martin-de-Ré aan de andere kant van het eiland en vandaar verder tot de zoutpannen. Het wordt 30°C vandaag en daarom vertrekken we in de voormiddag. Na ongeveer 6 kilometer komen we aan in het omwalde dorp. Tegen die tijd is de hitte al niet meer te harden en het water dat we meebrachten is al op. Zo gauw we door de poort van de omwalling zijn, zoeken we een plek voor afkoeling. Bij de kerk Saint-Martin vinden we verfrissing in een cafeetje.

Saint Martin de Ré, de hoofdstad van het eiland Ile de Ré, heeft een lange geschiedenis. Het dorpje ontstond in de middeleeuwen, maar werd pas in 1681 een belangrijke vesting. Om de Franse kust te verdedigen en vooral de stad La Rochelle zorgde Vauban voor omwalling.

Nadat we bekomen zijn, bezoeken we de oude, heropgebouwde kerk. Het dak is nog een ruïne. Binnenin is ze heel groot en eenvoudig. De toren er naast is te bezoeken voor 2 euro. De smalle, steile trap naar boven vraagt extra inspanning. Wij doen niet mee in deze hitte ook al is het panoramisch zicht daarboven super.
Door smalle straatjes komen we bij de haven met de plezierjachten en vissersboten. Het is er gezellig druk. We zoeken tevergeefs schaduw. Een Nederlandse dame verwijst ons naar het park. Een goed idee. We denken er niet aan om nog verder te peddelen en blijven hier tot de temperatuur wat gezakt is.
's Nachts koelt het amper af tot 22°C!

De komende dagen blijven de temperaturen zo hoog. Niet interessant om hier te blijven. Morgen rijden we hogerop en hopen dat het daar minder warm is. Ooit komen we terug naar Île de Ré en hopen op, voor ons toch, meer aangepast weer.

Dag 31 - Overnachting: 17580 Le Bois-Plage-en-Ré, Aire de Camping-Car du Camping Les Amis de la Plage Bois



Donderdag, 27 juni - Van Île de Ré naar Batz-sur-Mer

Na de middag, op het heetst van de dag komen we aan op Camping Les Paludiers (Acsi - 18,60 euro all in) in Batz-sur-Mer.
Het is ondertussen 34°C, dat is 2 graden meer dan gisteren. Zelfs een duik in het zwembad helpt niet om af te koelen. We hebben gelukkig een plekje in de schaduw waar we de rest van de dag zalig niets doen. Willy noch ik houden van extreme hitte. Het is trouwens niet gezond.
s'Nachts koelt het af tot 24°C!

Dag 32:  242 km
Overnachting: Frankrijk, regio Pays de la Loire, departement Loire-Atlantique, 44740 Batz-sur-Mer, Rue Appert, Camping Les Paludiers
Coördinaten: N 47.2784    W 2.49198




Ruïnes van de kapel Notre-Dame-du-Mûrier

Vrijdag, 28 juni - Batz-sur-Mer - Le Croisic

De temperatuur is gezakt naar maximum 26°C. In de voormiddag profiteren we er van om tot het centrum van het dorpje te fietsen. Batz-sur-Mer is een aardig plaatsje met witte huizen, een kerk met een 70 meter hoge toren en daarnaast de prachtige ruïne van de kapel Notre-Dame-du-Mûrier.

In het bureau de Tourisme ontvangen we een map en veel uitleg over de omgeving.
Batz-sur-Mer maakt deel uit van de Côte Sauvage van het schiereiland Guérande. De kustlijn is rotsachtige met zandstranden. Er zijn veel aangelegde fietspaden en zoutmeren met de bijhorende zoutwinning.




Rotsachtige kustlijn in Le Croissic
Na de middag fietsen we naar de badplaats Le Croisic. We volgen de fietsweg rond het schiereiland en komen langs de pittoreske vissershaven, oude herenhuizen, het Ocearium, de visafslag en de ruige, rotsachtige kust.
Na 12 kilometer arriveren we terug bij de camper. Het was een mooie uitstap.

Dag 33 - Overnachting: 44740 Batz-sur-Mer, Camping Les Paludiers



Zaterdag, 29 juni - Le Pouliguen

22°C - 17°C: Vandaag fietsen we naar Le Pouliguen. Na ongeveer 2 kilometer komen we bij Le Grand Blockhaus. De bunker was in de Tweede Wereldoorlog de commandopost van de Duitse Marine. Willy is erg geïnteresseerd in al wat WO II betreft. Zien we een bunker, een museum, een restant van de atlantikwall ... dan ontpopt hij zich als privégids.
Deze keer heb ik echt geen zin om het museum te bezoeken. Hij krijgt mijn fiat. Zelf nestel ik me op het terras van het café ernaast.

We volgen verder het fietspad langs de ruige rotskust. Met meerdere tussenstops arriveren we uiteindelijk bij het strand en de haven in Le Pouliguen. Op een groot deel van de paden langs het strand zijn alleen voetgangers toegelaten. De hele zeedijk is afgezoomd met cafés, restaurants, kraampjes, ...
Onze fietsen laten we beveiligd achter en zoeken een terras om er een lange pauze in te lassen terwijl we de bedrijvigheid rondom observeren. Nadien wurmen we ons, met de fiets aan de hand, door de menigte en fietsen door tot de haven.
Wat een drukte! Dit is niet aangenaam meer. We houden het voor gezien en keren terug naar Bats-sur-Mer. De terugweg gaat, voor mij toch, nogal moeizaam. De wind staat tegen en de weg is meer hellend dan dalend. Tussendoor moet ik afstappen om wat op adem te komen maar ik geraak er. Bij de camper staat de teller op 20 km.

Dag 34 - Overnachting: 44740 Batz-sur-Mer, Camping Les Paludiers


Le Grand Blockhaus


Rotskust Batz-sur-Mer


Zondag, 30 juni - Le Sentier des Douaniers

24°C - 18°C: Tussen de zee en de duinen loopt een wandelpad, le Sentier des Douaniers. De douaniers gebruikten dit pad vroeger om de kust te bewaken. Het pad begint in Le Pouliguen, passeert Batz-sur-Mer en gaat verder rond het schiereiland Le Croisic.
Het is onze bedoeling een deel van de wandeling te doen, vertrekkend van Batz-sur-Mer richting Le Pouliguen.

Het wordt een stevige wandeling. We beginnen bij het strand in de Baie de la Barrière wat amper 100 meter van de camping ligt. Hier tarten we blootvoets het hete zand tot de Pointe de Casse-Caillou waar we op het pad Le Sentier des Douaniers komen. We volgen het pad tot de haven en het strand van Saint-Michel.
Het strand Saint-Michel is een populair plekje met gele badhuisjes, witte huizen met pastelkleurige luiken, bootjes in de haven en een zandstrand tussen de rotsen. We zien hier ook de Menhir van Saint-Michel die vroeger als navigatiepunt diende.

De hele tijd hebben we een schitterend uitzicht op de oceaan en de grillige rotsen. Massa's meeuwen en aalscholvers scholen samen op de rotsen. De rotsen hebben ook een uitdagende aantrekkingskracht op de jeugd. Ze vinden het opwindend om vanaf de hoogste rotsen de zee in te springen. Een gevaarlijke ontspanning lijkt me.

Na ongeveer drie kilometer loopt het kustpad vlak achter Le Grand Blockhaus. Hier eindigt voor ons de wandeling. Na een verdiende pauze in het café er naast starten we de terugtocht.

Dag 35 - Overnachting: 44740 Batz-sur-Mer, Camping Les Paludiers



Haven en strand van Saint-Michel


Overmoedige jeugd springt vanaf de rotsen in zee


Maandag, 1 juli - Van Batz-sur-Mer naar Dinan

We rijden naar een camperplaats in Léhon, een plaatsje dat bij Dinan hoort. Bij het naderen van onze bestemming loopt het fout. Ondanks, of dankzij, onze TomTom geraken we hopeloos verdwaald. We vinden de parking niet, noch met het adres, noch met de coördinaten. Na een paar rondjes in smalle landwegen komen we eindelijk iemand tegen aan wie we de weg kunnen vragen. De man kan het moeilijk uitleggen. Hij stelt voor om ons voor te rijden.
Door een wirwar van straatjes komen we uiteindelijk bij de parking van de Tennis Club met veel dank aan onze redder. De plaatsen voorzien voor campers zijn allemaal bezet. We parkeren dan maar, zoals een paar anderen, op een plaats voorzien voor auto's.
Léhon hoort bij Dinan en is zelf het bezoeken waard. Dat houden we voor morgen. Vandaag willen we naar Dinan.

Dinan is een vestingstad uit de 9de eeuw. In 1907 ging een deel van de stad in vlammen op. In 1944 werd ze hevig gebombardeerd. Na de oorlog is de stad heropgebouwd en gerestaureerd.


Rue du Jerzual



Rue de l'Horloge met de klokkentoren
Langs het jaagpad van de Rance stappen we naar Dinan. Al van ver zien we, hoog boven alles uitstekend, de viaduct en de wallen rond het kasteel. Over de brug en door de middeleeuwse Poort Jerzual komen we in de Rue du Jerzual. In dit straatje staan vooral typische vakwerkhuizen die vragen om gefotografeerd te worden. We klimmen naar het oude stadsgedeelte en komen door een tweede Poort. Deze Poorttoren was tien eeuwen geleden de grens tussen de stad en haar buitenwijken.

Door de pleinen Place des Merciers en Place des Cordeliers en voorbij nogal prijzige winkels, komen we bij de Kerk Saint-Malo. De kerk staat in de stijgers. Het interieur is sober met veel glasramen, de enige versiering van de kerk.

In de Rue de l'Horloge zien we de klokkentoren en nog meer vakwerkhuizen. We passeren het kasteel en uiteindelijk staan we bij het Bureau de Tourisme. Nogal laat om een plannetje van de stad te bekomen. Toch heeft het nog nut want we zijn al behoorlijk moe van het slenteren en klimmen in de straatjes. We horen hier dat er een gratis pendelbus is tussen de omliggende dorpjes en het centrum van Dinan.
We zijn blij dat we met die bus meekunnen. We hoeven niet lang te wachten. Om 18u20 zijn we op weg naar Léhon en kunnen afstappen in de straat van de parking.

Mooie dag!

Dag 36:  184 km
Overnachting: Frankrijk, regio Bretagne, departement Côtes-d'Armor, 22100 Dinan, Lieu-dit-Léhon, Avenue de la Grande Haye, Camperplaats Parking Club de Tennis
Coördinaten: N 48.44157    W 2.0423




Lehon: bloemrijk dorpje

Dinsdag, 2 juli - Van Léhon naar Beuvron en Auge

Léhon, een deelgemeente van Dinan, is een schilderachtig, charmant dorpje met geplaveide straten. Het kasteel, uit de 11de eeuw, domineert vanop de berg het dorpje, de abdij en de hele Vallei van de Rance.
10.00 u: We slenteren door het dorpje tot de oude brug die dateert uit de 15de-16de eeuw. De abdij Saint-Magloire ligt aan de Rance. Ze is net open als we er aankomen. De toegang is gratis. We zien er de abdijkerk en dwalen door de tuinen en het kloosterhof. Het is net of we terugkeren in de tijd.
Ook het dorp met al zijn bloemen en oude huizen geeft je een rustig, aangenaam gevoel.



Abdij in Léhon gezien vanaf de rivier Rance






14.00 u: Van Léhon verkassen we naar Beuvron en Auge.
De camperplaats in Beuvron en Auge ligt aan de rand van het dorp. Betalen moet bij de Bar-Tabac. Het kost 6 euro. Je krijgt een jeton om water te nemen. Lozen kan. Er is geen stroom.
We wandelen naar het centraal plein met in het midden houten hallen en rondom zorgvuldig gerestaureerde vakwerkhuizen. Er zijn veel winkeltjes met regionale producten (cider, Calvados, Camembert, zandkoek, ...). De deuren staan uitnodigend open. We kunnen er proeven maar vooral ook kopen. In kunstateliers wordt gedemonstreerd hoe allerlei potten en email gemaakt worden. Vlakbij zien we een oud landgoed (uit de 16de eeuw) met houten wanden en gebeeldhouwde balken. Het dorp is klein en gezellig. We zijn vlug rond.
Beuvron en Auge is een ideale tussenstop. We houden er van om bij een stop onderweg te kunnen genieten van het plaatsje, de omgeving, een wandeling, ... .

Dag 37:  202 km
Overnachting: Frankrijk, regio Normandië, departement Calvados, 14430 Beuvron en Auge, Rue de la Gare, Aire Municipale
Coördinaten: N 49.18613    W 0.04937



Beuvron en Auge: Centraal plein met de hallen




Woensdag, 3 juli - Van Beuvron en Auge naar Cayeux-sur-Mer

22°C: Tegen de middag staan we op de camperplaats tegenover Camping Les Galets de la Mollière. We betalen 10 euro voor de nacht en mogen alle service van de camping gebruiken. We zijn hier neergestreken voor een laatste overnachting in Frankrijk.

Een uurtje later fietsen we met de "witte weg" door de duinen naar de Pointe de Hourdel. Vanaf de vissershaven hebben we een mooi uitzicht op de baai van de Somme. Voor een natuurwandeling met gids hebben we nu geen tijd. We willen alleen maar de zeehonden observeren. Blijkbaar is de zeehondenkolonie van Hourdel de grootste van Frankrijk.
Langs een keienstrand stappen we in de richting waar ze normaal te spotten zijn. Voorbij de keien ligt een zandstrand dat vrij komt te liggen bij eb. Dan liggen de zeehondjes in de zon te rusten op het strand en zijn ze beter te zien.
We hebben pech. Het wordt vloed en alle zeehondjes spelen in het water. Ze kunnen vrij lang onderwater blijven. Af en toe zien we hun kopjes boven komen op te ademen. Fotograferen zit er niet in. Ze zijn te ver af.



Om 17.00 uur zijn we terug bij de camper om even uit te rusten, een hapje te eten en dan ... weer op weg. We fietsen de anderen richting uit naar Cayeux-sur-Mer (4 km).
Als we bij zeeboulevard komen, kijken we verwonderd op. De promenade is ongeveer twee kilometer lang met evenwijdig een hele resem kleurrijke standhutten Fietsen mogen niet mee op het strand. Het zou ook niet gemakkelijk zijn op die keien.
Bij de terugtocht moeten we flink opboksen tegen een sterke noordwestenwind.
Zo werd het een vermoeiende maar geslaagde laatste dag van onze reis.

Dag 38:  236 km
Overnachting: Frankrijk, regio Hauts-de-France, departement Somme, 80410 Cayeux-sur-Mer, Rue Faidherbe, Aire de Camping Car Les Galets de la Molliere
Coördinaten: N 50.20301    E 1.52626



Cayeux-sur-Mer: 2 kilometer lange rij strandhuisjes evenwijdig aan de zee en de promenade




Donderdag, 4 juli - Van Cayeux-sur-Mer naar Laakdal

Het was een heel fijne reis. Het is ook heel fijn om terug thuis te zijn.
In totaal hebben we 4714 km afgelegd.

Dag 39  353 km
Overnachting: thuis



EINDE


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!



         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.